Mondkapjes tijdens de coronacrisis

In Azië zijn mondkapjes al jaren onderdeel van het straatbeeld. Bij ons in Nederland was dat nooit het geval. Maar sinds de coronacrisis is de interesse toegenomen. Welke soorten mondkapjes zijn er? En is het nuttig om een mondkapje te gebruiken in de openbare ruimte?

Welke soorten mondkapjes zijn er en wat zijn de verschillen?

In grote lijnen onderscheiden we 3 soorten mondmaskers. De zorg gebruikt ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers) en chirurgische gezichtsmaskers. Daarnaast bestaan er niet-medische gezichtmaskers.

  • Niet-medische gezichtsmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Deze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg. Onze disposable mondmaskers zijn een vorm van niet-medische gezichtsmaskers.
  • Chirurgische gezichtsmaskers beschermen vooral een ander voor besmetting door de drager van het masker. Zo kunnen ze een rol spelen in het tegengaan van verspreiding van het virus. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof. Medische gezichtsmaskers voldoen aan de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers (NEN-EN 14683+C1).
  • FFP-maskers (filtering facepiece particles-maskers) beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Ze bestaan in 3 categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad. FFP-maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen (NEN-EN 149+A1).

Uitwerking hiervan is als volgt in te delen:

Medische mondmaskers, zoals een FFP2-masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg. 

De niet-medische mondkapjes kunnen worden aangeschaft of zelf worden gemaakt, zodat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf, maar kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiëneregels.

Niet-medische mondkapjes kan via volgende link gekocht worden: Bestel nu. 

 

Hoe draag je een mondmasker? Volg hier de instructies van de RIVM: